avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Zona Remota

Zona Remota

Enterrament de cadàvers en les explotacions ramaderes dins l'àmbit de la comunitat  autònoma de les Illes Balears

Mallorquina 203a 23 febrer 2024

L’article 19.1  b  del  Reglament (CE) núm. 1069/2009  del Parlament Europeu i del Consell,  de 21 d’octubre de 2009,  pel qual s’estableixen les normes sanitàries aplicables als subproductes animals  i  als  productes  derivats  no  destinats  a  consum  humà,  determina  que  les  autoritats competents poden autoritzar  l’eliminació en zones remotes de certs subproductes mitjançant l’enterrament in situ,  sota supervisió oficial, sempre que  s’evitin riscs per  a  la salut pública i la salut animal.

El Reglament (CE) núm. 142/2011  de la Comissió, de 25 de febrer,  pel qual s’estableixen les disposicions  d’aplicació  del  Reglament  (CE)  núm.  1069/2009,  especifica  en  el  capítol  III  de l’annex VI que aquests enterraments han de tenir lloc en els establiments on s’hagin originat, en un abocador autoritzat o en llocs que permetin minimitzar el risc per a la salut pública, la salut animal  o  el  medi  ambient,  a  condició  que  es  trobin  a  una  distància  suficient que  permeti gestionar aquest risc.

L’article 3  del Reial decret 1131/2010, de 10 de setembre, pel qual s’estableixen els criteris per a  l’establiment  de  les  zones  remotes  a  l’efecte  de  l’eliminació  de  determinats  subproductes animals no destinats al consum humà generats a les  explotacions ramaderes,  determina  que per  establir  la  delimitació  de  les  zones  remotes,  les  comunitats  autònomes  insulars  han  de complir el criteri d’absència de plantes de transformació o  d’eliminació adequades o suficients per al tractament dels subproductes.

Les Illes Balears es van acollir a aquesta possibilitat mitjançant la publicació de la Resolució del conseller d’Agricultura,  Medi  Ambient  i Territori de 6 de juny de 2014,  per la qual s’estableix zona  remota tot el territori de la comunitat autònoma  de les Illes Balears.  

Degut a que les condicions que van propiciar la necessitat de declarar-se zona remota persistien, el dia 25 de desembre de 2021 es va publicar la Resolució de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació de 16 de desembre de 2021 per la qual es prorroga la vigència de la Resolució de 6 de juny de 2014 per la qual es va establir zona remota tot el territori de les Illes Balears.

Pel mateix motiu, i condicionats a la conclusió  la vigència de la Resolució anterior,  dia 30 de desembre de 2023 es va publicar la  Resolució del conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural per la qual es modifica i es prorroga la vigència de la Resolució de 6 de juny de 2014, per la qual es va establir zona remota tot el territori de les Illes Balears. Aquesta resolució té una vigència de 4 anys, és a dir, fins desembre de 2027.

1. En aquesta Resolució es prorroga la vigència de declaració de zona remota a tot el territori de les Illes Balears, per la qual cosa es pot realitzar l’enterrament in situ (és a dir en la mateixa explotació on es generen)  dels animals de granja i dels animals salvatges,  sempre i quan es compleixin les següents condicions:

  • Condicions generals i específiques d’higiene dels annexos IV i V de la Resolució. 

  • Condicions de l’annex VI:  Els titulars tindran l’obligació d’emplenar la declaració responsables d’enterrament d’animals de producció en zones on aquest és possible, de realitzar un registre dels enterraments i d’ inspeccionar periòdicament els llocs on s’ha enterrat.

    Per tant, les persones que es vulguin acollir a aquesta possibilitat a la comunitat autònoma de les Illes Balears han de presentar una  declaració responsable sobre els  enterraments  de  cadàvers  d’animals  de  producció  a  les  explotacions  ramaderes  d’acord amb el model i les instruccions que figuren en la pàgina.

  • Condicions de l’annex VII,  d’acord amb les diferents zones  de vulnerabilitat als nitrats d’origen agrari o als aqüífers marcades en el visor ZECER (zona d'enterrament de cadàvers dins zona remota) de l'IDEIB (infraestructura de dades espacials de les Illes Balears):
    • si es troben en zona taronja, groga o verda, es permetran els enterraments amb un límit màxim:
      •  Zona  VERDA  o més permissible: un màxim de  5 UBM/ha i any.
      • Zona GROGA o mig permissible: un màxim de  2,5 UBM/ha i any
      • Zona TARONJA o menys permissible 1 UBM/ha i any 

  • Les zones VERMELLES, son aquelles que es troben en zona de vulnerabilitat alta de contaminació als aqüífers i per tant no s’hi pot realitzar cap enterrament.

    Per tal que el ramader pugui conèixer en quina zona de vulnerabilitat es troba, haurà d’entrar dins el següent enllaç i seguir les instruccions que figuren en la pàgina.

Enllaç a IDEIB

 

2. La resolució estableix que també es permet, no vinculat a zona remota, l’enterrament de cadàvers d'abelles i subproductes de l'apicultura in situ, complint les mateixes condicions anteriors (annexos IV, V, VI, i VII)  La resolució actual inclou també les equivalències d’UBG dels subproductes d’apicultura i els cadàvers d’abelles.

Així mateix, la resolució estableix explícitament que els SANDACH que no es puguin eliminar mitjançant enterrament amb les condicions que recull, com per exemple trobar-se en zona vermella, o excedir el límit d’UBM per ha i any,   s’eliminin en cel·les específiques d'abocadors que comptin amb autorització de l'administració competent.

 

3. D’altra banda, es permet, no vinculat a la declaració de zona remota, l’enterrament de cadàvers d'animals de companyia i èquids morts no destinats a la cadena alimentària,  sempre que es compleixin les  condicions generals d'higiene que dicta l' Annex IV de la Resolució.  Aquest enterrament el realitzaran els propietaris de l'animal mort en terrenys de la seva propietat o dels quals en justifiquin els drets.

  • En el cas de cadàvers d'èquids no destinats a la cadena alimentària, s'haurà de comptar amb la supervisió d'un facultatiu veterinari que certifiqui que es compleixen els requeriments esmentats.

    En cas que no es puguin eliminar mitjançant enterrament amb les condicions que recull,  s’eliminin en cel·les específiques d'abocadors que comptin amb autorització de l'administració competent.

  • En el cas de cadàvers d'animals de companyia, els titulars dels animals, hauran de comunicar la seva baixa al seu veterinari, i a més, hauran de disposar d'un d'aquests dos documents: 
    •  Una declaració responsable que acrediti que l'animal va ser enterrat pel propietari  (model de declaració responsable d’enterrament de petits animals)
    • Si s ‘ha optat per incinerar en comptes d’enterrar,  un document que acrediti que va ser incinerat per una empresa inscrita al Registre d'Establiments i Medis de transport SANDACH.

Documentació relacionada​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Instruccions per conèixer la categoria de la zona d'enterrament (enllaç al visualitzador ZECER)

Data d'actualització: 23 febrer 2024


Comparteix