Cerca
avisoCookies
avisoResultadoBusquedaBeta
Els resultats del cercador només responen al contingut d’aquesta versió en construcció. Si no trobes el que cerques, visita la web actual.
Filtros
Ordena
Faceta de categoria
Faceta modificada
Barra de cerca
Resultats de la cerca
-
El sector primari és un actor fonamental per a la cura i el manteniment del nostre territori i paisatge, però també un actor fonamental en la lluita contra el canvi climàtic. La seva activitat és vital per a l’única cosa imprescindible en el nostre dia a dia: poder menjar.
-
- 29 febrer 2024
- Ciutadania
- Sector primari i alimentació
- Notícia
El FOGAIBA obri la convocatòria per un valor de 435.000 euros, xifra que suposa 55.000 euros més que l'any anterior
-
- 07 març 2024
- Ciutadania
- Sector primari i alimentació
- Notícia
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha signat avui el contracte de lloguer per explotar la finca de sa Duaia amb la Cooperativa de la Terra de Llevant SCOOP, formada per joves agricultors i ramaders de la zona. Aquest acord neix després de la resolució del procés de licitació que es va obrir el mes de febrer i que tenia com a objectiu explotar aquesta finca pública per a l’aprofitament agropecuari a partir dels animals de pastura com a eina de gestió del territori.
-
- 12 març 2024
- Ciutadania
- Sector primari i alimentació
- Notícia
La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, ha coordinat un any més l'inici de la campanya d'exportació de la patata primerenca i ha informat al sector de la seva organització i de les novetats de la tercera edició del Pla Regional de la Patata de Mallorca.
-
- 23 febrer 2024
- Ciutadania
- Sector primari i alimentació
- Notícia
El Consell de Govern ha autoritzat el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) a iniciar l’expedient de despesa mitjançant el qual es destinaran un total de 3,3 milions d’euros en ajudes per donar suport al sector lacti de les Illes Balears. En aquest marc s’hi inclou l’import corresponent al conveni de col·laboració amb el Consell de Menorca, que equival a 2,3 milions d’euros. El milió d’euros restant anirà destinat al sector lacti de Mallorca i a l’única explotació de boví de llet d’Eivissa.
-
- 28 febrer 2024
- Ciutadania
- Sector primari i alimentació
- Agricultura i ramaderia
- Notícia
La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), ha començat a abonar els primers pagaments de saldo dels ecorègims de la política agrària comuna (PAC) 2023. En total, es tracta de 2.808.642,48 d'euros distribuïts en 2.831 expedients.
-
- 04 març 2024
- Ciutadania
- Sector primari i alimentació
- Notícia
La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, mitjançat la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, ha constituït avui la Mesa de Coordinació de la Cadena Alimentària i Promoció del Producte Agrícola i Alimentària d'Origen Local, una mesa en la qual s'han establert, juntament amb el sector, els principals criteris per a la definició de producte local.
-
- 05 març 2024
- Ciutadania
- Sector primari i alimentació
- Alimentació
- Notícia
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha promocionat dins la Internationale Tourismus-Börse (ITB) de Berlín l’ametlla de Mallorca amb Indicació Geogràfica Protegida, un dels productes més emblemàtics del sector primari, de gran qualitat i vinculat al paisatge de l’illa. En coordinació amb la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport i la AETIB, s’ha fet avui una presentació i una degustació d’ametlla torrada i gató.
-
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, ha publicat les dades de la segona part de l’Estudi del consum i la procedència dels aliments a Mallorca 2023. El principal objectiu d’aquest document és saber els factors de decisió de compra més valorats amb relació als aliments que es compren i observar l’evolució de l’actitud dels consumidors en comparació amb els anys 2016 i 2018. La principal dada que se n’extreu és que el 89,6% dels enquestats considera que la qualitat dels aliments és el factor més important a l’hora d’anar a comprar. El treball de camp s’ha duit a terme a diferents parts de Mallorca i s’han entrevistat un total de 1.019 persones residents a l’illa d’entre 25 i 65 anys (un 79,98% dones i un 20,02% homes).
Entre altres qüestions, l’estudi també mostra que el fet que els aliments siguin frescs és molt important per al 79% de les persones (és el segon factor per a la decisió de compra). En tercer lloc, es poden agrupar els aspectes econòmics (preu i oferta) i l’origen (aquests factors són molt importants per a més del 60% de les persones). Finalment, la marca i el fet que l’aliment sigui ecològic és menys rellevant (és important per al 40% dels entrevistats).
Si es compara amb els estudis anteriors, que es van fer el 2016 i el 2018, amb relació a la decisió de compra, es pot observar una evolució positiva a favor de l’origen dels aliments i del fet que el producte es trobi en oferta. En canvi, és negativa pel que fa a la importància de la marca.
En aquest sentit, en paraules del director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, les dades posen de manifest que «el consumidor valora cada vegada més l’origen dels aliments i la qualitat dels productes. Per altra banda, veim que el factor de la marca cada cop és més irrellevant per a la decisió de compra».
Així, les dades de l’estudi reflecteixen que, en l’evolució de quin aspecte es té en compte a l’hora d’anar a comprar, des del 2016 i el 2018 fins al 2023 no hi ha grans variacions en relació amb la importància que es dona a la qualitat, a la frescor i al preu dels aliments, ja que aquests factors continuen ocupant els tres primers llocs. No obstant això, el fet que més destaca Llabrés és que «l’evolució del factor origen ha anat en augment any rere any, ja que el 2016 tan sols un 31% el marcava com a molt important i en l’actualitat aquest percentatge ha pujat fins al 62%».
Una altra dada que es pot observar és que el 2016 el factor oferta només era molt important per a un 50% dels entrevistats, mentre que en aquest darrer estudi ja ho és per a un 63%. Amb tot, altres aspectes remarcables són que els indicadors que fan referència a la presentació del producte o el costum de consumir-lo es mantenen estables des del 2016 fins avui dia. En aquest sentit, si fa set anys el factor de la presentació era important per al 42% dels entrevistats, ara ho és per a un 39%. Pel que fa al factor del costum de consumir un aliment, el 2016 era important per a un 45%, mentre que ara ho és per a un 43%.
-
La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural comença avui la campanya de promoció de me de les Illes Balears. Amb l'eslògan Digau-li com vulgueu però comprau-lo d'aquí. Triau Producte Local, la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local recorda les diferents maneres d'anomenar-lo, com pot ser xot, me, be, ovella, xai, bestiar... i animar a la població al seu consum durant les festes de Pasqua.
-
-
-
El Consell de Direcció del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), presidit pel conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha aprovat la despesa per a una subvenció directa a la Federació Balear de Confraries de Pescadors. Aquesta ajuda, d’un import de 150.000 euros, suposa 20.000 euros més que la de l’any passat (un 15% més) i va destinada a les despeses de funcionament de l’entitat per al 2024.
En aquest sentit, les despeses de funcionament que se subvencionen són les de lloguers i cànons, transports, assegurances, serveis bancaris i similars, subministraments i altres serveis relacionats amb la prestació de les funcions pròpies. També són subvencionables els tributs autonòmics i de l’Administració local i les despeses de personal: sous i salaris i obligacions amb la Seguretat Social, entre d’altres.
El conseller Joan Simonet ha destacat que «els serveis que ofereix i la funció representativa que du a terme la Federació Balear de Confraries de Pescadors és fonamental per al bon funcionament del sector. A més de defensar els interessos del mateix sector, suposa el nexe d’unió entre el Govern i les diferents confraries de les Illes».
Per tot això, atesa la seva naturalesa única, l’interès públic i social de les seves actuacions com a òrgan de consulta i col·laboració de l’Administració amb l’objectiu de promoure i impulsar els interessos pesquers, la Direcció General de Pesca exposa que la Federació compleix els requisits necessaris per poder rebre aquesta subvenció.
Cal destacar que la Federació Balear de Confraries de Pescadors, corporació sense ànim de lucre, és l’única que hi ha a les Balears, ja que no hi ha cap altra federació pesquera professional, i té la funció principal de representar totes les confraries de les Illes. A més, la Llei de pesca determina que hi ha d’haver una federació d’àmbit autonòmic en què es poden integrar totes les confraries de les Balears.
-
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General de Pesca, ha ampliat l’abast de les inspeccions per detectar la pesca il·legal i ha inclòs la vigilància a les xarxes socials com a part de les responsabilitats habituals dels inspectors de pesca.
-
-
-
C. de la Llotja, 3 07012 Palma