avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Recuperació dels sistemes dunars en espais de rellevància ambiental de les Illes Balears

Recuperació dels sistemes dunars en espais de rellevància ambiental de les Illes Balears

default-content-image 26 gener 2024

El projecte de Recuperació dels sistemes dunars en espais de rellevància ambiental de les Illes Balears és un projecte finançat pel fons de l’Impost del Turisme Sostenible (ITS) impulsat i supervisat pel Servei de Projectes d’Espais Naturals de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal.

Els parcs naturals inclosos en aquest projecte són:

  • Parc natural d’es Trenc-Salobrar de Campos, ES0000037 (ZEC, ZEPA)

  • Parc natural de Mondragó, ES0000145 (ZEC, ZEPA)

  • Parc natural de s’Albufera de Mallorca, ES0000038 (ZEC, ZEPA)

  • Parc natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera , ES0000084 (ZEC, ZEPA)

  • Parc natural de s’Albufera des Grau , ES0000234 (LIC , ZEPA)

Es pot consultar més informació sobre el finançament a la pàgina web següent:

http://illessostenibles.travel/proyecto-its/es/mallorca/recuperacion-de-los-sistemas-dunares-en-espacios-de-relevancia-ambiental-de-las-illes-balears

Els sistemes dunars són hàbitats amb un alt grau de fragilitat i vulnerabilitat, que es consideren prioritaris i els quals formen part de la Xarxa Natura 2000, per la qual cosa és una obligació mantenir-los en un òptim estat de conservació.

L’objectiu del projecte és frenar els factors de degradació dels sistemes dunars, i indirectament de la seva flora i fauna associada; recuperar-ne la morfologia natural; eliminar la flora invasora; i recuperar els hàbitats dunars reforçant la vegetació autòctona.

Aquest objectiu principal es divideix en dos grans objectius operatius:

- per una banda realitzar una diagnosi inicial de l’estat dels diferents sistemes dunars que formen part del projecte per determinar quina és la seva situació actual, les problemàtiques que se’n deriven i les actuacions de restauració i millora que cal executar en cada espai per a la conservació dels hàbits i les espècies que en formen part.

- en segon lloc, dur a terme les actuacions necessàries per poder reorganitzar els usos que s’hi duen a terme, minvant els impactes sobre els sistemes dunars; recuperar les espècies i els hàbitats que els formen i informar als usuaris d’aquests espais singulars sobre l’objectiu de les actuacions, i les bones pràctiques que s’han de desenvolupar per a mantenir en bon estat de conservació dels sistemes dunars de les Illes Balears.

Per assolir aquests objectius s’han realitzat les següents actuacions, que es poden agrupar en els següents blocs:

  • Actuacions de diagnosi de l’estat de conservació:

- Entre l’any 2021 i 2022, s’ha executat l’Estudi dels sistemes dunars en diferents espais de rellevància ambiental de les Illes Balear, el qual inclou una diagnosi de l’estat de conservació dels sistemes dunars, a la vegada que es plantegen mesures preventives i correctores per evitar la degradació.

  • Adquisició de maquinària i material per a la prevenció i conservació dels sistemes dunars:

- Adquisició d’una càmera bioclimàtica i safates de plantació, per poder obtenir planta autòctona per la seva posterior replantació.

- Adquisició de pals i corda per mantenir la delimitació dels sistemes dunars, per evitar el trepig dels usuaris de les platges.

- Adquisició de foradadores i una biotrituradora amb remolc, per reforçar els recursos dels parcs naturals en la conservació dels sistemes dunars.

  • Actuacions d’informació i divulgació:

    - Elaboració de material divulgatiu i tríptics informatius de les mesures de restauració que es duen a terme en els sistemes dunars dels parcs naturals.

    - Contracte de senyalització dels sistemes dunars. Inclou senyals de diferent tipologia, com ara d’informació d’usos prohibits, de recomanacions, d’informació i divulgació de les espècies i de la importància dels sistemes dunars. Aquestes senyals ja estan instal·lades en els sistemes dunars.

    - S’ha contat amb un equip d’informadors ambientals en la temporada alta dels anys 2022 i 2023, encarregat de difondre bones pràctiques i d’informar als usuaris que accedeixen dintre les dunes.

  • Execució de mesures i accions de conservació preventives i correctores:

    - En el darrer trimestre del 2023, s’ha executat el projecte de «Restauració del sistema de reraduna a s’Arenal de Sa Ràpita i a la platja dels Morters del PN Maritimoterrestre Es Trenc- Salobrar de Campos». Aquest projecte ha consistit en la retirada de blocs de formigó i de marès que hi havia en l’interior del sistema dunar i que impedien la continuïtat del sistema dunar, a la vegada que s’ha tancat el camí d’accés a l’antic xibiu de Sa Ràpita (ja retirat de la platja) i que discorria per l’interior del sistema dunar. Aquesta actuació, s’ha vista reforçada amb la revegetació del tram del camí tancat duita a terme directament per personal del PN Es Trenc.

    - Actualment, s’està executant el projecte «Projecte de restauració dunar en PN de s’Albufera des Grau i PN de Ses Salines». Les actuacions a executar per la restauració dels sistemes dunars és delimitar el sistema dunar mitjançant tancament tou o rígid, segons el cas. Afavorir la formació de duna amb la instal·lació de captadors, revegetació amb planta autòctona i instal·lació d’una passarel·la per afavorir la continuïtat del sistema dunar.


Data d'actualització: 26 gener 2024


Comparteix