avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Les Illes Balears registren al maig 52.949 noves afiliacions que representen el major augment intermensual de l’Estat

Les Illes Balears registren al maig 52.949 noves afiliacions que representen el major augment intermensual de l’Estat

La creació de llocs de treball en termes interanuals és de 20.719 persones, un 3,4 % més El descens de l’atur al mes de maig ha estat de 26.742, un 7,1 %, menys que fa un any Les Balears són la comunitat autònoma amb més percentatge de contractes indefinits sobre el total de la contractació: un 78,4 % davant el 43 % de la mitjana nacional La taxa d’atur administratiu del mes de maig ha estat del 4,1 %, 0,5 punts per sota de les dades registrades un any enrere

Les Illes Balears registren al maig 52.949 noves afiliacions que representen el major augment intermensual de l’Estat 18 juny 2024

Les Illes Balears continuen liderant la creació d’ocupació al maig en situar-se entre les tres comunitats autònomes que han creat més ocupació aquest mes, una tendència que es repeteix tant en termes interanuals com intermensuals. Així, al mes de maig es van registrar 622.275 afiliacions al territori, cosa que implica un increment de 20.719 persones respecte al maig del 2023, un 3,4 % més. El conjunt de l’Estat mostra un augment anual mitjà d’afiliacions del 2,4%.

Si es comparen les dades del maig amb les del mes precedent s’observa un augment de 52.949 afiliacions a les Balears, és a dir, un 9,3 % de pujada intermensual. En aquesta categoria, les Illes Balears són la comunitat autònoma que encapçala la pujada de l’ocupació, amb destacada diferència. Aragó és la segona comunitat al rànquing amb un augment del 2,29 %. Al conjunt espanyol l’afiliació respecte al mes anterior ha estat de l’1%.

Atur

Pel que fa a l’atur, les Illes Balears mostren els descensos més accentuats del territori nacional tant en termes interanuals com intermensuals. Així, el nombre de persones en aquesta situació durant el mes de maig ha estat de 26.742, xifra que mostra un descens de 2.058 persones, és a dir, un 7.1 % menys si es compara amb el maig del 2023. Per sexes, el 57,6% de les persones a l'atur són dones, mentre que el 42,4% són homes

En aquesta categoria l’atur cau sobre tot a Eivissa (-7,9 %), seguida de Mallorca (-7,3 %), Menorca (-5,4%), tot i que cau a Formentera (-11,5 %). Al conjunt de l’Estat també baixa la xifra d’atur i la mitjana se situa en -4,8 %.

Des d’una perspectiva intermensual l’atur cau respecte del mes d’abril a 1.483 persones, un 5,3 % en termes relatius. Aquest descens es dóna a totes les illes, especialment a Eivissa (-8,0 %), seguida de Menorca (-7,6 %) i Mallorca (-4,8 %), excepte a Formentera (+1 %). Al conjunt nacional les dades mostren una caiguda de l’atur respecte al mes d’abril del 2,2 %.

Per col·lectius, l’atur interanual baixa entre les dones (-9,9 %), els més grans de 25 anys (-8,3 %) i els estrangers comunitaris (-8,6 %), però puja entre els menors de 25 anys (+6,1 %). En comparació del mes anterior, la desocupació baixa entre les dones (-5,9 %), els menors de 25 anys (-10,7 %) i els estrangers no comunitaris (-7,5 %).

La taxa d’atur administratiu del mes de maig ha estat del 4,1 %, és a dir, 0,5 punts per sota de les dades registrades un any enrere.

El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, ha destacat que les dades de creació d’ocupació i atur presentades són les millors registrades a les Illes Balears dels darrers 22 anys i ha posat en valor l’esforç de les empreses per aconseguir incrementar el volum de contractacions, malgrat la dificultat que tenen de trobar mà d’obra qualificada. Així mateix, Sáenz de San Pedro ha insistit en el compromís del Govern per continuar treballant perquè cada cop hi hagi menys persones a l’atur: «de les 27.742 persones aturades que es van registrar al maig, gairebé el 60% són dones i davant aquesta situació aquest equip de govern està treballant perquè hi hagi cada vegada menys persones a l’atur i, encara que només n’hi hagués una de sola, treballarem incessantment per seguir millorant aquestes dades».

El titular d’Empresa, Ocupació i Energia, ha concretat que, en matèria de polítiques d’ocupació, el Govern treballa en quatre eixos principals: la millora de la formació per a les persones en atur, el perfeccionament de la qualificació dels treballadors en actiu, el impuls de les polítiques actives del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) com la recent convocatòria de joves qualificats que permetrà la contractació de persones amb estudis universitaris o de graus superiors perquè tinguin la seva primera experiència laboral i, finalment, les polítiques dirigides al suport dels treballadors autònoms que s’han estat duent a terme des de l’inici de legislatura i que recentment han estat concretats en una nova convocatòria d’ajuda a la consolidació del treball autònom.

En aquest sentit, la secretària autonòmica de Treball, Ocupació i Diàleg Social, Catalina Cabrer, ha subratllat la vitalitat de les dades de creació d’ocupació a les Balears «tot i que la temporada turística ja ha començat al nostre territori». Per a Cabrer, les bones xifres han d’anar acompanyades de la qualitat de la feina. «Hem complert amb el repte de baixar la temporalitat i la precarietat del mercat de treball. Seguim treballant per millorar aquests índexs i avançar cap a la igualtat amb mesures que afavoreixen, per exemple, la realització de plans d’igualtat a les empreses».

Contractació

Al mes de maig es van registrar 52.700 nous contractes a les Illes Balears, 1.343 menys si es compara amb el mateix mes de fa un any (-2,5 %). Des d’aquesta perspectiva, la contractació cau a Mallorca (-3,1 %) i a Eivissa (-2,7 %), i puja a Menorca (+0,9 %) i a Formentera (+4,9 %). En aquest rang, la contractació cau als sectors de la construcció (12,1 %), el comerç (-8,3 %) i la resta de serveis (2,6 %) i puja a l’agricultura (+2,1 %), la indústria (+2,1 %) i l’hostaleria (+0,1 %).

Si es comparen les dades de contractació amb el mes anterior (abril) s’observa un increment de 10.178 contractes, un 23,9 % més. Aquest augment es nota amb força a Formentera (+146 %), seguida de Menorca (+64,7 %), Eivissa (+29,9 %) i Mallorca (+16,8 %). Per col·lectius, la contractació en aquesta categoria puja més entre les dones (+25,7 %), els menors de 25 anys (+42,1 %) i als estrangers comunitaris (+25,7 %). Per sectors, d’un mes a un altre la contractació puja sobretot a l’hostaleria (+37,8 %), a la resta de serveis (23,5 %) i al comerç (+7,9 %).

Pel que fa al percentatge de contractes indefinits sobre el total d’aquesta categoria, les Illes Balears continuen liderant el rànquing per comunitats autònomes, amb el 78,4 % de contractacions indefinides davant del 43 % de la mitjana nacional.

Autònoms

El règim d’autònoms suma a les Illes Balears 103.816 persones afiliades al mes de maig, xifra que representa el 16,7 % del total de l’ocupació registrada. Les persones que han triat aquest tipus d’afiliació es van incrementar el 2.413 des del maig del 2023 i el 2.424 (+2,4 %) en comparació amb l’abril del 2024.

Demandants de feina

El nombre de demandants d’ocupació a les Illes al maig ha estat de 53.919 persones, fet que suposa un increment de 1.941 persones sol·licitants (+3,7 %) respecte al maig del 2023. Les persones demandants d’ocupació experimenten una pujada de totes les illes, sobretot a Formentera (+19,7 %), seguida de Menorca (+7,9 %). Eivissa (+5,7 %) i Mallorca (+6,0 %).

Pel que fa al mes d’abril, les persones demandants d’ocupació a les illes baixen en 11.030 persones, un -17,0 %. Aquesta caiguda es dóna a totes les illes, sobretot a Formentera (-49,1 %), seguida de Menorca (-30,8 %), Eivissa (-30,5 %) i Mallorca (-12,8 %).

Finalment, la taxa de protecció per prestació d’atur del total de demandants s’ha situat aquest mes de maig al 39,9 %, cosa que representa 1,2 punts percentuals sobre la taxa de protecció del mateix mes fa un any.


Data d'actualització: 18 juny 2024


Comparteix