avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, juntament amb la FELIB, organitza una jornada tècnica amb ajuntaments i policies locals per abordar l'aplicació de la Llei Estatal de Benestar Animal

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, juntament amb la FELIB, organitza una jornada tècnica amb ajuntaments i policies locals per abordar l'aplicació de la Llei Estatal de Benestar Animal

2023 11 21 2982380 21 novembre 2023

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, ha duit a terme avui una jornada tècnica informativa amb regidors de diferents ajuntaments i policies locals de diversos municipis de les Illes Balears per abordar l'aplicació de la nova Llei Estatal de Protecció dels Drets i de Benestar dels Animals.

La trobada, que s'ha fet a petició de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), ha servit per explicar als ajuntaments les novetats que estableix aquesta normativa estatal de compliment obligat, que va entrar en vigor el passat 29 de setembre. En aquest sentit, el director general d'Agricultura, Fernando Fernández, ha recalcat durant la jornada la importància d'una bona coordinació entre el Govern i les diferents administracions públiques locals i insulars per aplicar de manera correcta i eficaç la llei. A més, ha destacat "la necessitat que cada una de les administracions assumeixi la responsabilitat que la llei li confereix, és a dir, que cada administració compleixi amb les comeses que la llei ens atorga perquè aquesta coordinació sigui efectiva".

A la jornada, a la qual també han assistit representants del Col·legi Oficial de Veterinaris de les Illes Balears (COVIB) i de la Fundació Natura Parc, s'han tractat diversos aspectes que preocupen als ajuntaments. Entre altres temes, s'ha xerrat de la gestió de les colònies de moixos i el control de plagues i d'espècies que es reprodueixen amb facilitat als municipis (com per exemple els coloms). També s'ha parlat de com controlar de manera adequada els animals de companyia a les cases de fora vila o aquells que comparteixen espai territorial amb alimentació del bestiar, amb l'objectiu d'evitar els atacs a animals destinats a la producció.

Cal recordar que la nova llei 7/2023 del 28 de març només és d'aplicació per als animals de companyia i silvestres en captivitat. La normativa no afecta els animals destinats a la producció (animals de granja), a l'experimentació (animals de laboratori), animals silvestres que no estiguin en captivitat, així com els cans destinats a l'activitat de caça, a la guarda del bestiar, cans de rescat i els dels Cossos i Forces de Seguretat. Així, aquesta llei té l'objectiu de protegir els drets i el benestar dels animals de companyia i silvestres en captivitat, regulant i controlant la seva tinença i lluitant contra l'abandonament i el maltractament, a la vegada que es promou l'adopció i la tinença responsable.

No obstant això, moltes qüestions que regula no seran aplicables directament pel fet que necessiten un desenvolupament reglamentari. A més, la llei presenta aspectes objectables, com el fet que s'ha redactat des d'una perspectiva urbana i no rural, cosa que complica la seva aplicació al medi rural i al sector primari. Un altre punt que també genera controvèrsia i que s'ha exposat durant la jornada d'avui és que la nova norma s'obstina a hiperregular qüestions de l'àmbit quotidià de la gent. "Hi ha articles que entren en una contradicció amb la protecció de la llei de la biodiversitat", ha apuntat Fernández. El director general d'Agricultura ha recordat també que la llei estableix una sèrie d'obligacions a escala administrativa, com són el sistema de control de registres, així com l'elaboració d'un pla estatal i autonòmic de protecció animal, entre altres.

Amb tot, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha elaborat una entrada dins la web de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, en l'apartat de Servei i Benestar Animal, on es poden consultar tots els documents relatius a aquesta llei estatal. També s'ha fet una guia que aborda les qüestions i respostes que més dubtes generen i el calendari d'aplicació. Fernández ha assenyalat que el document de preguntes i respostes s'ha creat a partir de les nombroses consultes que ha rebut la secció de benestar animal de la Direcció General, "amb l'objectiu d'aclarir tots els dubtes que genera la llei".


Data d'actualització: 21 novembre 2023


Comparteix