avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

El projecte LOOP Disseny i Circularitat de l’IDI reuneix dissenyadors, productors i hotelers per compartir exemples de nous productes a partir de la reutilització de materials generats pel mateix sector

El projecte LOOP Disseny i Circularitat de l’IDI reuneix dissenyadors, productors i hotelers per compartir exemples de nous productes a partir de la reutilització de materials generats pel mateix sector

L’IDI ha col·laborat amb la Fundació Deixalles per dissenyar una vintena de prototips amb material postconsum procedents del sector HORECA

José Antonio Caldés, director general d’Empresa, Autònoms i Comerç. 17 juny 2024

Un centenar de dissenyadors, productors i representants del sector hoteler han participat aquest matí a la jornada de LOOP Disseny i Circularitat organitzada per l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), ens dependent de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, amb la col·laboració de la Fundació Deixalles i de la Xarxa d’Hotels Sostenibles, a l’Hotel Nixe Palace. A partir d'un grup seleccionat d'especialistes de perfil divers, la jornada ha servit per reflexionar sobre la circularitat, la reutilització, la transformació i la proximitat dels materials per tal d’incorporar-los a l’elaboració de nous productes i optimitzar així els recursos existents. La principal premissa és convertir part dels residus en un material de primera qualitat utilitzant el disseny i la recerca.

La jornada ha comptat amb la participació del director general d’Empresa, Autònoms i Comerç, José Antonio Caldés; la gerent de l’IDI, Silvia Delgado; la directora general de la Fundació Deixalles, Francesca Martí; la secretària de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca i presidenta de l’Associació Hotelera de Cala Millor, Maria Inès Batle Eriksson; a més d’associacions de productors, dissenyadors, arquitectes, gestores de residus, entitats d'economia social i solidària i centres de formació en disseny.

L’IDI ha aprofitat la trobada per mostrar els nous objectes que s’han realitzat amb materials procedents del sector HORECA recollits per la Fundació Deixalles a través del projecte «Fem que circuli». Es tracta de una vintena de prototips creats per vuit dissenyadors i produïts per quatre tallers locals. S’ha de tenir en compte que el sector HORECA disposa de molts de materials que s’han de reemplaçar i que es troben en bones condicions, així com productes usats que es converteixen en articles descartats atesa la seva pròpia rotació. Per aquest motiu, donar a conèixer al sector les possibilitats que hi ha en la reutilització dels seus materials, amb la intervenció dels dissenyadors i dels tallers locals, és un repte i a la vegada una oportunitat per fomentar la circularitat a les Balears.

Els dissenys presentats avui han estat materialitzats per Cecilia Sörensen, Nicolás Guevara, Anabel Ribas, Margarita Payeras (Suro Swimwear), Paula Chacartegui, Jandro Bonet, Adriane Escarfullery, Amarar Tramuntana i Sara Regal, conjuntament amb el Taller de Costura de la Fundació Deixalles, el Taller Tèxtil Es Ministeri, la fusteria de MAC Insular i la Fusteria Ebenisteria Escaire. Entre els productes hi ha peces de vestir, mobiliari i complements, tots susceptibles de retornar al sector hoteler ja que hi ha peces més funcionals per als empleats d’hotel, com davantals; productes centrats en l’experiència del client que donin valor i confort a habitacions i zones comuns, com butaques, reposa maletes o làmpades, i elements que es poden vendre al mateix hotel com tovalloles de platja i bosses.

Durant la jornada s’han presentat experiències de circularitat que ja es duen a terme, com el projecte «Som circulars» de Lafiore. També s’han donat a conèixer els avenços de la circularitat en el sector hoteler.


Data d'actualització: 17 juny 2024


Comparteix