17 juny 2024 Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació

El vicepresident Costa inicia la ronda de reunions per exposar el Marc Estratègic d’inversions 2030 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El vicepresident Costa inicia la ronda de reunions per exposar el Marc Estratègic d’inversions 2030

El document és una guia de la gestió d’inversions per fer una assignació eficient i efectiva

Aquest dilluns s’ha mostrat el document als agents econòmics i socials de les Illes Balears

El vicepresident i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació del Govern de les Illes Balears, Antoni Costa, i la directora general de Fons Europeus, Bàrbara Barceló, han iniciat aquest dilluns la ronda de reunions per explicar el nou Marc Estratègic de les Inversions de les Illes Balears 2030 (MEIIB). El document esdevé una guia de la gestió d’inversions per fer una assignació eficient i efectiva.

Així, aquest dilluns s’ha exposat el MEIIB 2030 als agents econòmics i socials. Primerament, a patronals i sindicats de les Illes Balears, en una reunió a la que han assistit, presencial o telemàticament, el secretari general de la Confederació d’Associacions Empresarials de les Illes Balears (CAEB), Sergio Bertran; el vicepresident de la CAEB per Eivissa i Formentera, Jose Antonio Rosselló; el director de CAEB Menorca, Enric Casas; la directora del departament d’Economia i Empresa de la CAEB, Margarita Adrover; l’assessor de Fons Europeus de la CAEB, Antonio Viader; el president de PIMEM, Jordi Mora; la secretària general de PIME Menorca, Maria García; la secretària d’Ocupació i Política Sectorial de CCOO, Maria Àngels Barceló; Maider Calvo i Francisca Garí, per part d’UGT Mallorca; i Amparo Burgueño i Xisca Garí, per part d’UGT Eivissa.

En la segona reunió hi ha estat presents el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Jaume Carot; el vicepresident 1r del Cercle d’Economia de Mallorca, Lluís Quetglas; el director del Cercle d’Economia de Mallorca, José M. Vicens; Rafael Galmés i Jesús Vidal, membres de la Junta del Col·legi d’Economistes i del Cercle de Menorca, respectivament; Mª Dolores Tur i David Rovellada, secretaris generals de la Cambra de Comerç d’Eivissa i Formentera, i de la Cambra de Comerç de Menorca, respectivament; el president del Cercle Mallorquí de Negocis, Bartomeu Rosselló; la tresorera del Col·legi d’Advocats, Elena German; el president i el secretari del Consell Econòmic i Social, Rafael Ballester i Toni Alcover; i Alfonso de Oleza i Jaume Garau, per part del Fòrum de la Societat Civil.

El MEIIB 2030 té com objectiu guiar de manera integral i estratègica la gestió d'inversions en els Illes Balears fins a l'any 2030, assegurant l'assignació eficient i efectiva de recursos financers per a promoure el desenvolupament sostenible, la competitivitat econòmica i el benestar social de les Illes Balears, en el període inclòs. A més, es tracta de posicionar a les Illes Balears com una destinació líder en inversió i desenvolupament sostenible al Mediterrani, executant - i també atraient - inversions estratègiques que impulsin la diversificació econòmica, la creació d'ocupació de qualitat i la millora de les infraestructures i els serveis públics, garantint al mateix temps la protecció de l'entorn natural i cultural de la regió, per al benefici i el benestar de les generacions presents i futures.

Es pretén disposar d'una eina per prioritzar les inversions que s'han de dur a terme fonamentalment amb les fonts de finançament finalista amb què compta la Comunitat Autònoma, ja siguin d'ordre europeu (Next Generation, FEDER, FSE+ i FTJ), com estatal (principalment el factor d'insularitat) o autonòmic (l'Impost de Turisme Sostenible, el cànon de sanejament o fonts de previsió i gestió de residus). Cal recordar que les Illes Balears compten amb prop de 5.000 milions d'euros provinents de tots aquests fons.

La revisió que s'ha fet de l'Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 implica un nou enfocament no tant centrat en la identificació de projectes estratègics, sinó en l'establiment d'una metodologia per al seguiment de totes les fases del cicle de vida dels projectes (definició d'eixos, prioritats, línies estratègiques i objectius, presentació de projectes, selecció, anàlisi de les oportunitats de finançament, seguiment de l'execució i avaluació).

El nou marc estratègic té com a prioritats transversals l’economia blava, la transició digital, la gestió eficient i transparent i el fet d’estar centrats en les persones. Tot això gira entorn de tres eixos: competitivitat, desenvolupament sostenible i cohesió i igualtat. Així, es desenvolupen set línies estratègiques: Impuls i diversificació econòmica; Tecnologia i Societat del Coneixement; Economia Circular i Energies renovables i eficients; Cicle de l'aigua; Inclusió Social i Igualtat d'Oportunitats; Entorns Saludables i Sostenibles, i Administració Àgil i Pròxima.

La Direcció General de Fons Europeus ha elaborat una proposta de document que primer va presentar i sol·licitar aportacions a la resta de Conselleries i ens del sector públic instrumental, i ara se sotmet a un procés participatiu més ampli, que inclou la consulta als agents econòmics, socials, altres administracions i també a la ciutadania.